Duidelijk gechareld

Kwiek Gent: Een uniek, verruimend, maar misbegrepen concept

Gezond en gepersonaliseerd. Dat is waar het bij Kwiek Gent allemaal om draait. Het nieuwe restaurant van oprichters Robbe Vandenhoucke (28) en Laura Demeyer (26) in Gent opende op 29 januari haar deuren. Nog voor de opening kwam Kwiek in een mediastorm terecht, dus wij zochten voor jou uit wat ‘gezond en gepersonaliseerd’ precies betekent.

Hippe conceptrestaurants vind je in het Genste in overvloed, maar toch is Kwiek uniek. Het restaurant baseert zich op de werking van een banale fastfoodketen, en laat de klanten dus zelf hun menu samenstellen. Het enige verschil: Het eten is wel degelijk gezond, en ze bieden de mogelijkheid je portiegrootte te personaliseren naar jouw noden.

Wat houdt Kwiek in?

Gezondheid, daar begint het bij. Oprichter Robbe Vandenhoucke was in een vorig leven sportdiëtist, en heeft ervaring opgedaan in start-ups als Zw.eet (waar je personal training en voedingsadvies kan krijgen red.). Samen met zijn vriendin Laura Demeyer richtte hij Kwiek op, om een gezonde snelle hap te introduceren aan het brede publiek.

Het is, naast lokaal en duurzaam, vooral dat luik van hun concept dat de aandacht trekt. Kwiek wil namelijk met behulp van een aantal gegevens van de klant diens portiegrootte bepalen. Concreet wil dat zeggen dat de klant zijn of haar leeftijd, gewicht, geslacht, lengte, dagactiviteit en lichaamsdoelen opgeeft, waarna het restaurant met behulp van een formule hem of haar het nodige aantal calorieën serveert.

Kwiek baseert zich hierbij op het BMR, oftewel het energieverbruik in rust. Daarbij rekenen ze de dagactiviteit en de persoonlijke doelen van de klant (aankomen, vermageren of stabiel blijven red.), en probeert het restaurant zo een accuraat mogelijke portie aan te bevelen aan de klant. Gezond eten is immers niet enkel met gezonde ingrediënten, maar ook een gezonde hoeveelheid.

Het gezondheidsgehalte van Belgische fastfoodrestaurants laat vaak te wensen over. Maar ook de slaatjes die u in de supermarkt kan krijgen, zijn in se niet veel beter, ook al zijn ze als ‘gezond’ geadverteerd. Vanuit die optiek wil Kwiek een antwoord bieden. Een gezonde, snelle en eventueel gepersonaliseerde hap moet het alternatief worden voor een vettige hamburger.

Op het gezondheidsaspect is echter veel kritiek gekomen. Hun start-up haalde enkele weken geleden het nationale nieuws, en ook op de sociale media stroomden negatieve commentaren binnen. Veel van die berichten wezen op het gevaar van eetstoornissen, of hoe Kwiek die leek te promootten. ‘Dat is absoluut niet het geval’, wil Robbe verduidelijken.

“We verplichten onze klanten niet om een persoonlijke portie te nemen. Zoals verwacht kiest zo’n 95% een small, medium of large. De nieuwsgieriglingen nemen wel eens een custom portion, maar daarna kiezen ze ook voor een vooraf bepaalde portie.”

Robbe Vandenhoucke – Oprichter Kwiek

Hoe ziet zo’n bezoekje eruit?

Met aandoenlijk enthousiasme verwelkomt Robbe ons, terwijl Laura zich op de kookvuren focust even verderop. Zonder enige poespas doet hij ons het concept uit de doeken. Vragen over technische formules beantwoordt hij met verbazende eerlijkheid. Vol energie legt hij ons uit hoe de vork in de steel zit. Dat is nodig, want zeker over het gepersonaliseerde aspect zitten veel klanten met vragen.

Het concept staat nog in zijn kinderschoenen, waardoor het voor de oprichters soms wat hun weg zoeken is. We besluiten het erop te wagen, en voeren onze gegevens in. Hiervoor vul je op de site je voornaam, achternaam en jouw mailadres in. Je kan vrijblijvend kiezen of je een gepersonaliseerde maaltijd wil. Slechts dan wordt jouw gewicht, lengte en geboortedatum gevraagd evenals of je wil vermageren, op gewicht wil blijven of bijkomen, en je fysieke dagelijkse activiteit.

Wat schaft de pot?

Bij Kwiek ziet een maaltijd er als volgt uit: eerst kies je de soort carbs (koolhydraten). Hieruit heb je vier mogelijkheden, met elke soort een ruim assortiment aan groenten en noten. Vervolgens kies je de proteïnen, die varieert van kip tot vlees. Vegetariërs hebben daarbij ook twee keuzes.

Tenslotte is er nog de gewenste saus. Kwiek maakt gebruik van zelfgemaakte, relatief gezonde en eerder experimentele creaties. Voor de spicy liefhebbers zijn er ook twee soorten pittige sausjes: minty yoghurt en chipotle. Akkoord, erg uitgebreid is het aanbod nog niet, maar de keuzes mochten er wel zijn.

Gekruide kip met parelcouscous en Tahinsaus

Floor koos als eerste voor de parelcouscous. Die werd geserveerd met paprika, komkommer, kersttomaat, rode ui en pijnboompitten. Dat in combinatie met de gekruide kip en de Tahin saus, een zelfgemaakte saus met sesampasta en yoghurt. Floor was vooral verbaasd over de grootte van haar portie. Normaal gezien neemt ze zoveel mogelijk een kleine portie, omdat haar doel is om te vermageren. Volgens de costum portion mocht ze echter een medium eten.

Ze was ook onder de indruk van Robbes nauwkeurigheid toen hij de maaltijd samenstelde. Alle ingrediënten werden tot de milligram gemeten, tot zelfs de saus en de pijnboompitten. Het was een speciaal lekkere en goedgevulde maaltijd. Normaal gezien heeft Floor soms spijt nadat ze een takeaway maaltijd gegeten heeft, maar ze kon zonder schuldgevoelens genieten van een relatief gezonde maaltijd.

Mighty meatballs met bruine rijst en chipotlesaus

Charles komt uit op een fenomenale 1030kcal, en een eiwitportie van bijna 50 gram. Bijgevolg krijgt hij een meer dan stevige portie mee, ook al koos hij ook voor vermageren. De basis is bruine rijst met banale groentjes, aangevuld met scherpgekruide kalfsballetjes – die veel weghadden van kefta – en een semi-pikante chipotlesaus. Alles bij elkaar was het vlees en de saus een welgekomen aanvulling op de soms droge rijst. Haute-cuisine zal het nooit worden, maar als gezonde snelle hap halen ze het vereiste niveau – dat sowieso niet al te hoog lag – met verve.

De kostprijs van het hele gebeuren viel echter wat tegen. De maaltijd zelf bleef per persoon onder de 16 euro, maar op de drankjes wordt wel geïncasseerd. Al is ook daar het lokale en gezonde concept nooit ver weg, en voor kwaliteit moet geld neergeteld worden. Persoonlijk raden we de Pomo – Pompelmoes en salie aan. Fris, fruitig, en passend bij de maaltijd. Het alternatief met kaneel is misschien iets te experimenteel.

Ons verdict?

Het is dus niet zo dat Kwiek mensen probeert te verhinderen om te eten, integendeel. We konden proefonderbindelijk besluiten dat we beiden meer dan genoeg hadden, hoewel we als doel ‘vermageren’ opgaven. Hun enthousiasme en uitleg overstijgt ook de maaltijd zelf. We stapten buiten met een helderdere blik op onze eetgewoonten, een inzicht dat we zeker later nog zullen toepassen. En misschien wel het allerbelangrijkste: het was buitengewoon lekker.

De voorafgaande kritiek was onterecht, omdat die grotendeels gebaseerd was op onwetendheid. Hierdoor dachten Robbe en Laura wel meer na over hun bedrijf en zaten met verschillende mensen rond de tafel om de (meestal negatieve) feedback toe te passen. Ook al staat het project nog in de kinderschoenen, het potentieel is aanwezig. Als gezonde snelle hap, zeker een aanrader, al is het misschien niet zo gezond voor je budget.

Je kan Kwiek vinden aan de Kortrijksepoortstraat 218 in Gent tussen 11u30 en 21u, behalve op zondag. Zoals elk hip restaurant betaamd, zijn ze ook te vinden op InstagramFacebook, of hun website.

Leave a Reply

Your email address will not be published.