Duidelijk gechareld

De beerput ledigen

“Vandaag, bijna vier jaar later, laat ik via deze weg weten dat ik burgerlijke partij ben in de zaak tegen leden van Schild & Vrienden, waaronder Dries Van Langenhove.” Klare taal deze week die uit de pen van Jihad van Puymbroek stroomde, die vier jaar geleden als jonge vrouw met een migratieachtergrond startte als socialmediamanager bij VRT NWS. Dat kon niet door de beugel voor Schild & Vrienden: psychologische terreur, laster en online bedreigingen waren haar deel.

Mijn gedachten gingen meteen naar Zelfa Madhloum. Tot voor kort was ze nationaal woordvoerdster van Open VLD, maar na anderhalf jaar vol kritiek, gekruid met een flinke dosis racistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen, een doodsbedreiging en een uit de kluiten gewassen lastercampagne van ’t Scheldt mocht ook zij kennismaken met de stinkende rottende beerput die Vlaanderen soms kan lijken voor een buitenstaander.

Helaas het topje van de ijsberg. Een kleurtje hebben als Miss België volstaat om een hele hoop bagger over je heen te krijgen en mocht je dit al erg vinden, raad ik je af even te denken aan al die vrouwen met een migratieachtergrond die dagelijks in de anonimiteit deze disproportionele verwijten moeten slikken.

Het is niet moeilijk een schuldige aan te duiden in de zaak van Puymbroeck, maar ook in talloze andere gevallen. Kroonprins Dries Van Langenhove leidt al jaren zijn troepen heldhaftig naar het front, zijn pathetisch in donkere kamertjes schuilende troepen voortstuwend naar zielige discussiegroepjes op het wereldwijde web. In de duistere krochten van het internet spannen deze trollen samen om een gerichte, en duidelijk succesvolle aanval uit te voeren op jonge vrouwen met een migratieachtergrond, de grote doorn in hun ogen. Want we zijn er toch allemaal over eens dat zij de identiteit van het grote Vlaanderen in het gedrang brengen, niet?

Of is het misschien deze stinkende beerput vol xenofobie, racisme, haat, bedreigingen, laster, wrok en jaloezie die Vlaanderen langzaam maar zeker om zeep helpt? Zijn zij het, die jonge vrouwen hun kansen ontnemen en beloftevolle jongeren versmachten, die instaan voor het verval waar ze zelf zo vaak naar verwijzen? Uiteraard, daar mag geen twijfel over bestaan. Talentvolle en ambitieuze mensen in de weg staan om uiteindelijk op de een of andere manier Vlaanderen – en België bij uitbreiding – vooruit te helpen en in de kijker te zetten omdat ze een migratieachtergrond hebben, is zoals de nieuwe takken van een boom snoeien.

De haat, racisme, bedreigingen en laster van Schild & Vrienden zijn misschien niet zo openlijk en moeilijker te traceren dan die van het Vlaams Blok in 2004, maar ook zij moeten voor de wet bestempeld worden als een racistische organisatie. Akkoord, Schild & Vrienden is geen politieke partij, heeft dus niet dezelfde publieke verantwoordelijkheid, en heeft ook recht op vrijheid van meningsuiting. Maar laster, eerroof, haat, aanzetten tot geweld en puur onversneden racisme zijn nog altijd strafbaar. En zolang dat zo blijft, zal Vlaanderen blijven groeien dankzij vrouwen als mevrouw Van Puymbroek of mevrouw Madhloum, en ondanks die stinkende beerput die rechts-extremistisch Vlaanderen is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.